-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,29% 0,24
-
EURO
50,87% 0,15
-
GRAM ALTIN
6932,27% 1,22
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
Yeni dönem kira artışlarında eylül ayı zam oranları belli oldu
Yeni dönem kira artışlarında eylül ayı zam oranları belli oldu
1 Temmuz 2024 itibariyle kira artışlarına getirilen %25'lik üst sınırın kaldırılması, kira piyasasında yeni bir dönemin kapılarını araladı. Artık kiralar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) göre arttırılıyor. Bu değişiklik hem ev sahiplerini hem de kiracıları doğrudan etkileyen önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Ağustos 2024'te enflasyon aylık %2,47, yıllık %51,97 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar, Eylül ayı için kira artış oranının belirlenmesinde kritik rol oynadı. Eylül 2024 için kira artış oranı, yıllık %64,91 olarak belirlendi. Örnek bir hesaplama yapmak gerekirse, önceki kirası 15.000 TL olan bir kiracı, Eylül ayında %64,91 oranında bir artışla 9.736,5 TL ek ödeme yapacak ve yeni kira tutarı 24.736,5 TL’ye yükselecek.

"ARTIK KİRANIN ALTINDAN KALKAMIYORUZ"
Kira artışlarının TÜFE’ye göre belirlenmesi, özellikle büyük şehirlerde yaşayan kiracıları zor durumda bırakıyor. Artış oranlarının yükselmesi, birçok haneyi ekonomik anlamda zorluyor. Bursa’da yaşayan Ahmet Yılmaz, yeni düzenleme sonrası karşılaştığı kira artışı hakkında şunları söyledi:
“Geçen yıl bu zamanlar 10.000 TL kira ödüyordum. Şimdi bu rakam neredeyse iki katına çıktı. Yeni oranlar açıklandığında kira artışının bu kadar yüksek olacağını tahmin etmiyordum. Ailemle birlikte zorlanıyoruz. Diğer masrafları da düşününce, kiranın altından kalkmamız imkansız hale geldi. Bir yandan kiralık daire arıyorum ama maalesef fiyatlar her yerde çok yüksek. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”

KİRACILAR ZORDA, EV SAHİPLERİ DENGE ARAYIŞINDA
Kira artışlarının TÜFE’ye göre yapılması, ev sahiplerinin enflasyona karşı gelirlerini koruma altına almasına yardımcı olurken, kiracıları da zorlu bir ekonomik mücadeleye itiyor. Kiralar, özellikle İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlerde ciddi oranlarda artış gösterdi. Bu durum hem ev sahipleri hem de kiracılar arasında denge arayışını beraberinde getiriyor.
Kira artışlarının her ay değişkenlik göstermesi, gelecekteki ekonomik koşulların da belirsizliğini arttırıyor. Önümüzdeki aylarda açıklanacak enflasyon oranları kiracılar için yeni zorlukların kapısını aralarken, ev sahipleri de gelirlerini korumak için artış oranlarını yakından takip ediyor.
İzmir’de Muhtarlarla Koordinasyon Güçlendi: 49 Bin Başvuruya Çözüm
Tüpraş Aliağa’da Yeniden Gündemde
Aliağa’da 8 Mart Yürüyüşü: Kadınlar Eşitlik ve Özgürlük İçin Sokağa Çıkacak
Aliağa’da Ruhsatsız Yapılara Yıkım Hamlesi
DEM Parti Aliağa’dan Eğitim Politikalarına Eleştiri
Aliağa 2025’te de Dış Ticaretin Lokomotifi Oldu
Girişimde Kadın Enerjisi Programı'nın İkinci Dönemi Başlıyor
Aliağa Esnaf Odası’nda Başkan Değişti: 3 Oy Farkla Yeni Dönem
İzmir’de Kar ve Buzlanmaya Karşı 7/24 Mücadele
Aliağa'da 'Aranan Personel Yetişiyor' Projesi Başladı
DTO Aliağa Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
TÜPRAŞ İşçileri Adil Ücret İçin Direniyor!
ALİAĞA CHP'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
ALİAĞA'DA ÖN SEÇİM SANDIKLARI MAHALLELERE YAYILDI
Aliağa'da Yangın Mağdurları Çözüm Bekliyor
CHP'DEN DEMOKRASİ ŞÖLENİ ÇAĞRISI
CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan İmamoğlu’na Destek İçin Basın Açıklaması
ALTO’DAN 2025’İN İLK EXCEL EĞİTİMİ
ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDA SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ
Aliağa Ticaret Odası’ndan 30 Yıl ve Üzeri Üyelere Onur Ödülü Töreni
Uğur Mumcu, Aliağa'da Anıldı
ALTO Üyelerine Aygün OSGB’de İndirim
Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu
ALTO Üyelerine Doğa Kolejinde İndirim
Kamu Emekçileri İş Bıraktı: Geçinemiyoruz
Başkan Sema Bodur Gazeteciler Günü'nde Basın Mensuplarıyla Buluştu
ALİAĞA’DA AÇILAN ŞİRKET SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE
ALİAĞA LİMANLARI, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜCÜNÜ YANSITIYOR
İzmir Çiğli'den şiddete 'dur' dediler
Yükleniyor



