-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
MEB'İN ARAŞTIRMA SONUÇLARI TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ ALINAN ÖNLEMLERİN GEREKLİLİK OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU
Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile ortaokullarda 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. MEB'in araştırmaları ve akademik çalışmaların ortaya koyduğu bu durum "Türkçe dil becerisi ye
Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer, sınıf geçme baraj puanının Türkçe dersinde 70'e yükseltilmesi kararına ilişkin, "Öğrencilerin son 5 yıla ilişkin Türkçe dersindeki verilerini, sahadan idarecilerin ve öğretmenlerin görüşlerine başvurarak masaya yatırdık. Araştırma sonuçlarımız, Türkçe dersi ile ilgili aldığımız önlemlerin bir ihtiyaç, bir gereklilik olduğunu ortaya koydu." değerlendirmesini yaptı.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öncülüğünde eğitimde Türkçeyi odağa alan bir yaklaşımla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Seçer, akademik çalışma sonuçlarının, Türkçe dil becerisi yeterince gelişemeyen çocukların dönem derslerinde ve ikinci dili öğrenmede zorluklar yaşadığını gösterdiğine işaret etti.
Seçer, temel eğitimde öncelikle Türkçe dil eğitimine yönelik önlemleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Bu kapsamda ilkokullarda sınav değil süreç odaklı ölçme sistemini getirdiklerini, çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlara son vererek "dinleme, konuşma, okuma ve yazma" olmak üzere dört dil becerisinin destekleneceğini ve ortaokuldaki sınavları da buna göre şekillendirdiklerini anlatan Seçer, bu kapsamda müfredatı da ihtiyaçlar çerçevesinde güncellediklerini belirtti.
Seçer; aldıkları tüm kararları akademisyenler, uzmanlar, sahadaki öğretmenler ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak hayata geçirdiklerini bildirdi.
İlkokullarda ve ortaokullarda çocukların dil becerilerini ölçmeye yönelik araştırmalar yaptıklarını belirten Seçer, şu bilgileri verdi:
"Kovid-19 salgını sürecinde tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de dijitalleşme büyük bir hız kazandı ve bu durum öğrencilerimizin erken yaşlardan itibaren teknolojiyle çok daha fazla vakit geçirmelerine neden oldu. Ailelerin bu süreçte çocuklarının dil becerisini geliştirmeye yönelik verebilecekleri destek ne yazık ki sınırlı oldu. Özellikle uzaktan öğretim sürecinin öğrencilerimiz üzerindeki etkisini ölçtük. Konuyu çok geniş kapsamlı araştırma yöntemlerini kullanarak ortaya koyduk.
Öğrencilerin son 5 yıla ilişkin Türkçe dersindeki verilerini, sahadan idarecilerin ve öğretmenlerin görüşlerine de başvurarak masaya yatırdık. Çok güçlü veri sağlayan araştırma sonuçlarımız, Türkçe dersi ile ilgili aldığımız önlemlerin bir ihtiyaç, bir gereklilik olduğunu ortaya koydu. Türkçe dersleri bundan sonra üzerinde en çok durduğumuz konuların başında gelecek."
Araştırmaların, Türkçe dilinde ifade becerisi yüksek öğrencilerin diğer derslerde de yüksek başarı elde ettiğini gösterdiğini vurgulayan Seçer, "Türkçe için arzuladığımız başarı seviyesi, rastgele aldığımız bir karar değil. Bu konuyla ilgili hedefimiz, ileride öğrencilerimizin öğrenim hayatına sirayet eden öğrenme kayıplarını en aza indirgemek." diye konuştu.
"3-6 yaş arasındaki Türkçe söz dağarcığını araştırıyoruz"
Zarife Seçer, Türkçe dil becerisi ile ilgili aldıkları diğer çalışmalarla ilgili de bilgi vererek, özellikle 3-6 yaş grubundaki çocukların dil becerilerini desteklemeye yönelik Türkçe Söz Varlığı Projesi'ni yürüttüklerini bildirdi.
Bir grup akademisyenle bu yaş grubundaki çocukların kelime dağarcıklarını araştırdıklarını anlatan Seçer, "Bu yaş grubunda ilk kez dil becerilerine ilişkin bir araştırmaya başladık. Dil öğretiminde 'sihirli yıllar', okul öncesi dönemdir. 36 aylıktan itibaren çocukları okul öncesi eğitim kurumlarına kabul ettiğimizden 3-6 yaş aralığını araştırıyoruz. Teknolojinin yanlış kullanımının bu yaş grubunda da olumsuz etkiler yarattığını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Seçer, tüm kademelerde müfredat güncelleme çalışmaları da yürüttüklerini ve bu araştırma sonuçlarına uygun şekilde programlarda güncelleme yapacaklarını sözlerine ekledi.
Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
belediye365.com
Tüpraş Aliağa’da Yeniden Gündemde
Aliağa’da 8 Mart Yürüyüşü: Kadınlar Eşitlik ve Özgürlük İçin Sokağa Çıkacak
Aliağa’da Ruhsatsız Yapılara Yıkım Hamlesi
DEM Parti Aliağa’dan Eğitim Politikalarına Eleştiri
Aliağa 2025’te de Dış Ticaretin Lokomotifi Oldu
Girişimde Kadın Enerjisi Programı'nın İkinci Dönemi Başlıyor
Aliağa Esnaf Odası’nda Başkan Değişti: 3 Oy Farkla Yeni Dönem
İzmir’de Kar ve Buzlanmaya Karşı 7/24 Mücadele
Aliağa'da 'Aranan Personel Yetişiyor' Projesi Başladı
DTO Aliağa Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
TÜPRAŞ İşçileri Adil Ücret İçin Direniyor!
ALİAĞA CHP'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
ALİAĞA'DA ÖN SEÇİM SANDIKLARI MAHALLELERE YAYILDI
Aliağa'da Yangın Mağdurları Çözüm Bekliyor
CHP'DEN DEMOKRASİ ŞÖLENİ ÇAĞRISI
CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan İmamoğlu’na Destek İçin Basın Açıklaması
ALTO’DAN 2025’İN İLK EXCEL EĞİTİMİ
ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDA SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ
Aliağa Ticaret Odası’ndan 30 Yıl ve Üzeri Üyelere Onur Ödülü Töreni
Uğur Mumcu, Aliağa'da Anıldı
ALTO Üyelerine Aygün OSGB’de İndirim
Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu
ALTO Üyelerine Doğa Kolejinde İndirim
Kamu Emekçileri İş Bıraktı: Geçinemiyoruz
Başkan Sema Bodur Gazeteciler Günü'nde Basın Mensuplarıyla Buluştu
ALİAĞA’DA AÇILAN ŞİRKET SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE
ALİAĞA LİMANLARI, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜCÜNÜ YANSITIYOR
İzmir Çiğli'den şiddete 'dur' dediler
İzmir Bornova’da yol çalışmaları tam gaz
Yükleniyor
LİG TABLOSU
Takım
O
G
M
B
Av
P
1.GALATASARAY A.Ş.
25
19
2
4
41
61
2.FENERBAHÇE A.Ş.
25
16
0
9
32
57
3.TRABZONSPOR A.Ş.
25
16
3
6
22
54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş.
25
13
5
7
15
46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ
25
12
7
6
17
42
6.GÖZTEPE A.Ş.
25
11
5
9
10
42
7.KOCAELİSPOR
25
9
10
6
-3
33
8.SAMSUNSPOR A.Ş.
25
7
7
11
-3
32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.
25
7
9
9
-3
30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.
25
7
9
9
-10
30
11.CORENDON ALANYASPOR
25
5
8
12
-4
27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ
25
6
12
7
-6
25
13.TÜMOSAN KONYASPOR
25
5
11
9
-10
24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR
25
6
13
6
-15
24
15.İKAS EYÜPSPOR
25
5
13
7
-17
22
16.KASIMPAŞA A.Ş.
25
4
12
9
-15
21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR
25
3
11
11
-27
20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK
25
3
17
5
-24
14



