• BIST 100

    16123,08%-2,79
  • DOLAR

    43,94% 0,04
  • EURO

    51,44% 0,06
  • GRAM ALTIN

    7586,65% 0,69
  • Ç. ALTIN

    12213,23% 0,00

Gayrimenkul Sektöründeki Spekülatif Fiyat Hareketleri De Mercek Altına Alındı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yoğunlaşan şikayetler dikkate alınarak, emlak piyasasında manipülatif fiyat oluşumuna yol açan satılık konut ilanlarına yönelik inceleme ve denetimlere başlandığını belirterek, "Bu inceleme ve denetimler sonucunda, ilanın yayın

BELEDIYE365 17.10.2023 15:18:04 0
Gayrimenkul Sektöründeki Spekülatif Fiyat Hareketleri De Mercek Altına Alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı değerlendirmede, spekülatif fiyat artışlarına karşı otomotiv sektöründe uygulanan tedbirlerin benzerinin gayrimenkul piyasasında da devreye alınacağını duyururken gözler, Ticaret Bakanlığının bu konuda atacağı adımlara çevrilmişti.
 
Bakan Bolat, otomotiv sektöründe son dönemde yaşanan fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi, stokçulukla mücadele edilmesi ve sektörde rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla birçok düzenlemenin yürürlüğe girdiğini söyledi.
 
- "Gerekirse ilave tedbirler hayata geçirilecek"
 
Bu kapsamda alınan tedbirlere değinen Bolat, şunları kaydetti:
 
"Kamuoyunda '6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlaması' olarak bilinen pazarlama ve satış düzenlemesi, yetkili bayiler tarafından vatandaşlarımızın taşıta ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasının engellenmesi, taşıtların güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasının kısıtlanması gibi Bakanlığımız tarafından alınan önlemler ile hükümet olarak alınan makroekonomik tedbirler neticesinde, otomotiv piyasasında bir normalleşme sürecine girildiği ve piyasada arz ve talebin dengelenmeye başladığını gözlemlemekteyiz."
 
Bolat, Bakanlıkça alınan tedbirlerin mevzuat düzenlemeleriyle sınırlı kalmadığını, uygulamanın takip edilmesi noktasında da yoğun denetimler gerçekleştirildiğini belirterek, bu düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, bu yıl, yaklaşık 222 milyon lira idari para cezası uygulandığını dile getirdi.
 
Tedbirlerin ve yapılan denetimlerin piyasanın işleyişi noktasında müspet etki yarattığını ve otomotiv piyasasında bir dengelenme süreci yaşandığını bildiren Bakan Bolat, şu ifadeleri kullandı:
 
"Stokçuluğun önüne geçilerek araç bulunurluğunun önemli ölçüde arttığını, vatandaşlarımızın sıfır kilometre taşıta daha rahat ulaşabildiğini ve pandemi başlangıcından bu yana devamlı artışta olan sıfır ve ikinci el taşıt fiyatlarında ilk defa düşüş yaşandığını gözlemlemekteyiz. Bu itibarla, otomotiv sektöründe adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmeye yönelik çalışmalarımız titizlikle devam etmekte olup, ihtiyaç duyulması halinde, ilave tedbirler de hayata geçirilecektir."
 
- "Çalışmalar titizlikle yürütülecek"
 
Bolat, gayrimenkul sektöründe de gerçeklikten uzak ve spekülatif fiyat artışlarıyla yaşanan tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek için çalışmaların Bakanlık tarafından titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.
 
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle ilan platformlarında yer alabilen aldatıcı ve gerçek dışı ilanları engellemek ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla ilan sitelerine 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla ilan verenlerin kimlik ve yetki doğrulaması yapma yükümlülüğü getirildiğini anımsattı.
 
Bolat, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
 
"Anılan düzenlemenin uygulamasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır. Son dönemde yoğunlaşan şikayetler dikkate alınarak, emlak piyasasında manipülatif fiyat oluşumuna yol açan ve vatandaşın güncel ekonomik konjonktür kaynaklı yaşadığı zorlukların suistimal edilmesine sebebiyet veren satılık konut ilanlarına yönelik Bakanlığımızca inceleme ve denetimlere başlanmıştır. Bu inceleme ve denetimler sonucunda, ilanın yayında olduğu süreçte ilan fiyatında önemli yüzdesel artışa giderek piyasanın dengesini bozan fahiş fiyat artışlarına yol açan gerçek ve tüzel kişilere cezai müeyyide uygulanmaktadır. Tüketici mağduriyetine neden olan tüm haksız uygulamalara karşı Bakanlığımızca denetimler aralıksız sürdürülecek olup getirilen düzenlemelere ve alınan tedbirlere uygun hareket etmediği tespit edilen kişi ve işletmelere idari yaptırım uygulanmasına devam edilecektir."
 
- "Çimentoda inceleme devam ediyor"
 
Çimento ve diğer sektörlere ilişkin devam eden çalışmalara ilişkin bilgi de veren Bolat, şunları kaydetti:
 
​​​​​​​"Fahiş fiyat artışı ve serbest rekabeti bozan kartelleşme iddialarına yönelik, ilişkili kurumumuz Rekabet Kurumu ile birlikte Bakanlığımız müfettişlerince çimento sektörüne yönelik incelemelerimiz devam etmektedir. Çimento sektörünün yanı sıra olağanüstü hal, afet ve dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin bulunduğu bütün sektörleri Bakanlık olarak yakından takip etmekteyiz."
 


Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com

Aliağa’da Ruhsatsız Yapılara Yıkım Hamlesi

DEM Parti Aliağa’dan Eğitim Politikalarına Eleştiri

Aliağa 2025’te de Dış Ticaretin Lokomotifi Oldu

Girişimde Kadın Enerjisi Programı'nın İkinci Dönemi Başlıyor

Aliağa Esnaf Odası’nda Başkan Değişti: 3 Oy Farkla Yeni Dönem

İzmir’de Kar ve Buzlanmaya Karşı 7/24 Mücadele

Aliağa'da 'Aranan Personel Yetişiyor' Projesi Başladı

DTO Aliağa Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

TÜPRAŞ İşçileri Adil Ücret İçin Direniyor!

ALİAĞA CHP'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

ALİAĞA'DA ÖN SEÇİM SANDIKLARI MAHALLELERE YAYILDI

Aliağa'da Yangın Mağdurları Çözüm Bekliyor

CHP'DEN DEMOKRASİ ŞÖLENİ ÇAĞRISI

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan İmamoğlu’na Destek İçin Basın Açıklaması

ALTO’DAN 2025’İN İLK EXCEL EĞİTİMİ

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDA SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ

Aliağa Ticaret Odası’ndan 30 Yıl ve Üzeri Üyelere Onur Ödülü Töreni

Uğur Mumcu, Aliağa'da Anıldı

ALTO Üyelerine Aygün OSGB’de İndirim

Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu

ALTO Üyelerine Doğa Kolejinde İndirim

Kamu Emekçileri İş Bıraktı: Geçinemiyoruz

Başkan Sema Bodur Gazeteciler Günü'nde Basın Mensuplarıyla Buluştu

ALİAĞA’DA AÇILAN ŞİRKET SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE

ALİAĞA LİMANLARI, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜCÜNÜ YANSITIYOR

İzmir Çiğli'den şiddete 'dur' dediler

İzmir Bornova’da yol çalışmaları tam gaz

Başkan Tugay: Kamu alanının özel mülkiyete verilmesine izin vermeyeceğiz

Kolombiya ile İzmir arasında kardeşlik ilişkileri gelişecek

Yükleniyor

Konak Belediye Meclisi Yoğun Gündemle Toplandı

“9 Eylül’ü tarihi bir coşkuyla, İzmir’e yakışan görkemle kutlayalım”

Gençler Semicenk ile coştu

BAKAN URALOĞLU MANİSA’YA GELİYOR

BURSA SİYAH İNCİRİ AB'DEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

Okan Bayülgen ile Robot Sophia İzmirliler ile bir araya geldi

“İzmir’in daha mutlu bir kent olması için üzerimize düşeni yapacağız”

Bucalı çocuklardan yaz kurslarına büyük ilgi

Konak’ta Sosyal Hayata Engel Yok

ENGELSİZ ULAŞIM PROJELERİNE 100 MİLYON LİRA DESTEK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13