-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Dokuz Eylül'de 'Organ Bağışı' bilinçlendirmesi
Dokuz Eylül'de 'Organ Bağışı' bilinçlendirmesi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında ev sahipliği yaptığı panelle, organ bağışının hayati önemine ve farkındalığın artırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
İZMİR (İGFA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Organ Bağışı ve Nakli Paneli’ne ev sahipliği yaptı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle DEÜ Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Burak Öztop, DEÜ’nün akademik ve idari birim yöneticileri ile öğrenciler katıldılar. Panelde, organ bağışının hayati önemi ve toplumda farkındalık oluşturmanın gerekliliği vurgulandı.
“HEP BİRLİKTE BAĞIŞ BİLİNCİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Üniversite bünyesinde organ bağışı ve nakli konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Herkesin bir organ bağışı gönüllüsü olmasının önemine değinen Rektör Yılmaz, “Toplumsal farkındalığı artırarak organ bağışı oranlarımızı yükseltmek hepimizin öncelikli hedeflerinden olmalıdır. Bugünkü etkinliğimizde organ bağışının tıbbi ve toplumsal yönleri, alanında uzman konuşmacılar tarafından ayrıntılı olarak ele alınacak. Bu anlamlı organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere, Tıp Fakültemiz, Hemşirelik Fakültemiz, Araştırma Uygulama Hastanemiz ve İlahiyat Fakültemiz ile bu alanda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umuyorum ki toplumda organ bağışı bilincini hep birlikte daha da yaygınlaştıracağız” dedi.
32 BİN 823 HASTA ORGAN BEKLİYOR
Panelde konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Burak Öztop, İzmir’in organ bağışındaki durumunu gösteren güncel veriler paylaştı. Öztop, “Türkiye genelinde Ulusal Organ Bekleme Listesi’nde 32 bin 823 hasta bulunuyor. Bu hastaların hepsi, bir canlı donörden ya da bir kadavradan organ bağışı yoluyla hayata yeniden bağlanmayı bekliyor. İzmir ve çevresinde ise organ nakli bekleyen 4 bin 148 hasta bulunmakta. Ege Bölgesi’nde ise 2024 yılı başından 1 Kasım tarihine kadar beyin ölümü tanısı konulan vaka sayısı 246 iken, bunlardan sadece 68’i donör olarak bağışlandı. İzmir’de ise yılın ilk 10 ayında 115 beyin ölümü vakası kaydedildi; bu vakalardan yalnızca 31’i donör olarak değerlendirildi. Elbette düşük bağış oranlarının birçok nedeni bulunuyor. Ülkemizde oldukça gelişmiş bir organ nakli sistemi var. Bu alanda farkındalığı artırmak için hepimize sorumluluk düşüyor. Umuyorum ki el ele vererek bu oranları yükselteceğiz” bilgisini paylaştı.
DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sefa Kurt ise konuşmasında, organ bağışının hayata yeniden umut olma yolunda büyük önem taşıdığını belirterek, “Canlı donör bağışlarında dünyada ilk üçte yer alıyoruz, ancak kadavradan yapılan bağışlar oldukça yetersiz. Ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen hastaların yalnızca yüzde 20’sinde organ bağışı yapılabiliyor. Bu süreçlerin tıbbi, etik ve manevi yönleriyle hassasiyetle yönetilmesi gerekiyor. Bilinmeli ki ancak deneyimli ekipler ve özverili çalışmalarla söz konusu bağışlar gerçekleşebiliyor” ifadelerini kullandı.
Alsancak Limanı’ndaki Değişim ve Aliağa’ya Etkileri Tartışılıyor
Aliağa’da Dev Hazine Arazisi Özelleştirmeye Açıldı
İzmir’de Muhtarlarla Koordinasyon Güçlendi: 49 Bin Başvuruya Çözüm
Tüpraş Aliağa’da Yeniden Gündemde
Aliağa’da 8 Mart Yürüyüşü: Kadınlar Eşitlik ve Özgürlük İçin Sokağa Çıkacak
Aliağa’da Ruhsatsız Yapılara Yıkım Hamlesi
DEM Parti Aliağa’dan Eğitim Politikalarına Eleştiri
Aliağa 2025’te de Dış Ticaretin Lokomotifi Oldu
Girişimde Kadın Enerjisi Programı'nın İkinci Dönemi Başlıyor
Aliağa Esnaf Odası’nda Başkan Değişti: 3 Oy Farkla Yeni Dönem
İzmir’de Kar ve Buzlanmaya Karşı 7/24 Mücadele
Aliağa'da 'Aranan Personel Yetişiyor' Projesi Başladı
DTO Aliağa Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
TÜPRAŞ İşçileri Adil Ücret İçin Direniyor!
ALİAĞA CHP'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
ALİAĞA'DA ÖN SEÇİM SANDIKLARI MAHALLELERE YAYILDI
Aliağa'da Yangın Mağdurları Çözüm Bekliyor
CHP'DEN DEMOKRASİ ŞÖLENİ ÇAĞRISI
CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan İmamoğlu’na Destek İçin Basın Açıklaması
ALTO’DAN 2025’İN İLK EXCEL EĞİTİMİ
ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDA SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ
Aliağa Ticaret Odası’ndan 30 Yıl ve Üzeri Üyelere Onur Ödülü Töreni
Uğur Mumcu, Aliağa'da Anıldı
ALTO Üyelerine Aygün OSGB’de İndirim
Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu
ALTO Üyelerine Doğa Kolejinde İndirim
Kamu Emekçileri İş Bıraktı: Geçinemiyoruz
Başkan Sema Bodur Gazeteciler Günü'nde Basın Mensuplarıyla Buluştu
ALİAĞA’DA AÇILAN ŞİRKET SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE
Yükleniyor



