-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,17% 0,15
-
EURO
50,88% -0,07
-
GRAM ALTIN
7261,05% 0,77
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
BAKAN YUMAKLI: KAPALI ALANLARDA YAPILAN TÜM BİTKİSEL ÜRETİM KAYIT ALTINA ALINACAK
BAKAN YUMAKLI: KAPALI ALANLARDA YAPILAN TÜM BİTKİSEL ÜRETİM KAYIT ALTINA ALINACAK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kapalı alanlarda gerçekleştirilen tüm bitkisel üretimin, taahhütname ile mülkiyetine veya yapıldığı yere bakılmaksızın coğrafi koordinatlarıyla kimliklendirilerek kayıt altına alınacağını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, kapalı ortamlarda yapılan bitkisel üretimin kayıt altına alınmasını amaçlayan 'Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, yönetmelik ile seralar, dikey tarım tesisleri ve mantar tesisleri gibi çiftçilerin üretim yaptığı, kısmen ya da tamamen kontrol edilebilir kapalı alanlarda gerçekleştirilen tüm bitkisel üretimin, taahhütname ile mülkiyetine veya yapıldığı yere bakılmaksızın coğrafi koordinatlarıyla kimliklendirilerek kayıt altına alınacağını bildirdi.
Sadece ışık geçirebilen örtü altı yetiştiricilik modeline özel 2014 yılında yürürlüğe giren 'Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nin de yeni düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlükten kaldırıldığını belirten Yumaklı, "Yeni yönetmeliğimizle mevcut potansiyelimizi ve bölgesel dağılımı en doğru şekilde tespit ederek üretim planlaması yapabileceğimiz gibi iç ve dış pazar hedeflerimiz doğrultusunda, lojistik faaliyetlerde dahil olmak üzere karbon ayak izimizi azaltıcı yeni üretim alanları oluşturabileceğiz. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
"61 Bin Üretici ve 485 Bin Dekar Alan Kayıt Altındadır"
Bakan İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin örtü altı varlığı bakımından dünyada 4'üncü, Avrupa'da ise İspanya'nın ardından 2'nci sırada bulunduğuna dikkat çekti. Yumaklı, örtü altı üretim alanlarının 2002 yılında 540 bin dekar iken 2023 yılında yüzde 42'lik artışla 764 bin dekara ulaştığının altını çizerek şu bilgileri aktardı:
"Toplam 764 bin dekar örtü altı alanının, 504 bin dekarı sera, 142 bin dekarı alçak tünel, 117 bin dekarı yüksek tünel alanı olup seraların 22 bin dekarı ise modern sera alanıdır. Bakanlığımızın Örtüaltı Kayıt Sistemi'nde, Ocak 2024 itibarıyla 61 bin üretici ve 485 bin dekar alan kayıt altındadır. 2023 yılı itibarıyla Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Burdur, İzmir, Aydın ve Hatay illerimizdeki alanlar, toplam örtü altı varlığımızın yaklaşık yüzde 92'sini oluşturuyor. Modern seralarda üretilen ürünlerin yüzde 90'ı ihraç ediliyor ve ülkemizin ekonomisine güç katıyor. Sera alanlarımızın yüzde 91'inde sebze, yüzde 8'inde meyve ve yüzde 1'inde ise süs bitkileri yetiştiriliyor. Son yıllarda 600 metre rakımın üzerinde bulunan bölgelerimizde yayla seracılık faaliyetleri de giderek yaygınlaşıyor."
"Bitkisel Üretimimize İvme Kazandırılmasını Hedefliyoruz"
Türkiye'nin modern sera varlığının yaklaşık 22 bin dekar, ortalama işletme büyüklüğünün ise 27 dekar olduğuna işaret eden Yumaklı, "Bu seralarda topraksız tarım metodu ile ihracata yönelik üretim yapılıyor. 2023 yılı itibarıyla 58 ilimizde topraksız tarım yöntemi ile üretim yapılıyor. Topraksız tarım metodu ile üretim yapan işletmelerimizin yüzde 30'u Antalya, yüzde 12'si Afyonkarahisar, yüzde 11'i Mersin ve yüzde 9'u İzmir'de bulunuyor. Hayata geçirdiğimiz düzenlemelerle ülkemizdeki sera varlığının artırılmasını, modern üretim tekniklerinin yaygınlaştırılmasını, yapılacak planlama ile kapasitemizin ortaya konulmasını ve bitkisel üretimimize ivme kazandırılmasını hedefliyoruz" dedi.
Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com
Tüpraş Aliağa’da Yeniden Gündemde
Aliağa’da 8 Mart Yürüyüşü: Kadınlar Eşitlik ve Özgürlük İçin Sokağa Çıkacak
Aliağa’da Ruhsatsız Yapılara Yıkım Hamlesi
DEM Parti Aliağa’dan Eğitim Politikalarına Eleştiri
Aliağa 2025’te de Dış Ticaretin Lokomotifi Oldu
Girişimde Kadın Enerjisi Programı'nın İkinci Dönemi Başlıyor
Aliağa Esnaf Odası’nda Başkan Değişti: 3 Oy Farkla Yeni Dönem
İzmir’de Kar ve Buzlanmaya Karşı 7/24 Mücadele
Aliağa'da 'Aranan Personel Yetişiyor' Projesi Başladı
DTO Aliağa Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
TÜPRAŞ İşçileri Adil Ücret İçin Direniyor!
ALİAĞA CHP'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
ALİAĞA'DA ÖN SEÇİM SANDIKLARI MAHALLELERE YAYILDI
Aliağa'da Yangın Mağdurları Çözüm Bekliyor
CHP'DEN DEMOKRASİ ŞÖLENİ ÇAĞRISI
CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan İmamoğlu’na Destek İçin Basın Açıklaması
ALTO’DAN 2025’İN İLK EXCEL EĞİTİMİ
ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDA SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ
Aliağa Ticaret Odası’ndan 30 Yıl ve Üzeri Üyelere Onur Ödülü Töreni
Uğur Mumcu, Aliağa'da Anıldı
ALTO Üyelerine Aygün OSGB’de İndirim
Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu
ALTO Üyelerine Doğa Kolejinde İndirim
Kamu Emekçileri İş Bıraktı: Geçinemiyoruz
Başkan Sema Bodur Gazeteciler Günü'nde Basın Mensuplarıyla Buluştu
ALİAĞA’DA AÇILAN ŞİRKET SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE
ALİAĞA LİMANLARI, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜCÜNÜ YANSITIYOR
İzmir Çiğli'den şiddete 'dur' dediler
İzmir Bornova’da yol çalışmaları tam gaz
Yükleniyor



