• BIST 100

    15805,51%0,35
  • DOLAR

    43,98% 0,06
  • EURO

    51,17% 0,12
  • GRAM ALTIN

    7281,01% 1,09
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,98

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, "Bağımlılık ve İyileşme 2. Kadın Forumu"nda Konuştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, "Bağımlılık ve İyileşme 2. Kadın Forumu"nda Konuştu

BELEDIYE365 20.03.2024 11:35:11 0
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Bağımlılıkla mücadele etmek ve yarattığı zararları önlemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Özellikle, tedavi sürecini olumsuz etkileyen ayrımcılık ve ötekileştirme gibi tabularla etkin bir şekilde mücadele edeceğiz." dedi

Göktaş, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'nun 68'inci oturumu için geldiği New York'ta, Yeşilay'ın düzenlediği "Bağımlılık ve İyileşme 2. Kadın Forumu" yan etkinliğine katıldı.

Türkevi'ndeki toplantıda konuşan Göktaş, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'nun faaliyetleri arasında kadınlarda bağımlılık ve iyileşme konusunun tartışılmasını önemsediğini belirtti.

Bağımlılığı, tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara hatta can kaybına neden olabilen karmaşık bir sağlık sorunu olarak nitelendiren Göktaş, bağımlıların kendileri kadar ailesi ve toplum için de sorunlar çıkarabildiğini ifade etti.

Tedavi sürecinin önemine dikkati çeken Göktaş, şunları söyledi:

"Kadınlar eleştiri ve ötekileştirilme korkusuyla bağımlılıklarını mümkün olduğunca gizli tutuyorlar. Kadınlar dışlanma korkusuyla bağımlılıklarını konuşmaktan çekiniyor ve sağlık kuruluşlarından yardım arıyor. Ancak, bağımlılık tedavi programlarının koşulları öncelikle erkekler düşünülerek tasarlanmaktadır. Kadınların farklı ihtiyaçlarının dikkate alındığına dair hiçbir kanıt yoktur. Bu durum kadınların tedaviden daha da dışlanmasına yol açmaktadır. Kadınların bağımlılıkla mücadelede ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine erişememesi, hayatlarını bir kısır döngüye hapsetmektedir. Bu bağlamda, bağımlılığı olan kadınların her türlü şiddete karşı daha savunmasız ve istismara daha açık olduğunu hepinize hatırlatmak isterim. İnsan haklarına ve sosyal politikalara bakış açımıza göre kadınların bu konuda yalnız bırakılması asla kabul edilemez."

"Kadınları, karşılaştıkları sorunlarla yalnız bırakma lüksümüz yok"

Kadınların sağlık ve mutluluklarının, yaşam kalitelerinin yanı sıra aile içi barışta, toplumların refahında ve ülkelerin kalkınmasında da kilit rol oynadığını bildiren Göktaş, "Güçlü toplumlar güçlü ailelerle, güçlü aileler de güçlü kadınlarla kurulur. Bu nedenle hiçbir durumda kadınları karşılaştıkları sorunlarla yalnız bırakma lüksümüz yoktur. Böylelikle, kadın ve bağımlılık konusunun önemli bir halk sağlığı stratejisi olarak tüm ülkeler tarafından büyük bir dikkatle ele alınması gerektiğine inanıyorum." dedi.

Kadınların bağımlılıkla mücadelede yaşadıkları zorlukların farkında olduklarını ifade eden Göktaş, şunları söyledi:

"Bağımlılıkla mücadele ve korunmaya yönelik çalışmalarımızı Sağlık Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan ulusal politikalar çerçevesinde yürütüyoruz. 'Türkiye Bağımlılığı Önleme Eğitim Programı' ile uyuşturucu, tütün, alkol, teknoloji ve kumar bağımlılığı konusunda eğitimler veriyoruz. Bakanlık olarak kadınlara özellikle tütün bağımlılığı konusunda bilinçlendirme eğitimi düzenledik. Çeşitli bağımlılıklar nedeniyle koruyucu önlemler almış bireylere de tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri veriyoruz. Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda bu hizmetlere erişimi teşvik ediyor ve yaygınlaştırıyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsayacak Kadının Güçlenmesi Strateji Belgemizin ve Eylem Planımızın başlıklarından birini oluşturan kadınlarda bağımlılık konusunu sağlık alanında kapsamlı bir şekilde ele aldık. Şiddete karşı sıfır tolerans tutumumuzu sürdürüyor, bağımlılık dahil şiddete yol açan tüm koşulları ele alıyoruz."

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun'un bağımlılık sonucu şiddete başvuran kişilerin tedavisine yönelik tedbirler düzenlediğini anımsatan Göktaş, 2021'de Yeşilay işbirliğiyle Kadın Sığınakları ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde çalışan personele yönelik "Bağımlılık ve Farkındalık Eğitimi" gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuran bireylere ve ailelerine, bağımlılık danışmanlığı ve psikososyal destek hizmetleri de verdiklerini ifade eden Göktaş, şunları kaydetti:

"Bağımlılıkla mücadele etmek ve yarattığı zararları önlemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Özellikle, tedavi sürecini olumsuz etkileyen ayrımcılık ve ötekileştirme gibi tabularla etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Kadınların sağlığı ve refahı için Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay Vakfı ile etkin ve güçlü işbirliklerimiz devam edecek. Türkiye olarak kadının statüsünün yükseltilmesi ve tüm sosyal haklara erişimlerinin sağlanması için çok taraflı çalışmalar yürütüyoruz. Bağımlılık ve kadınlarda iyileşme süreci konusunda küresel düzeyde sorumluluk almaya ve işbirliği yapmaya hazırız."

Toplantıya, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, KEFEK Başkanvekili AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal ile Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve davetliler de katıldı.


Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
belediye365.com

Aliağa’da Ruhsatsız Yapılara Yıkım Hamlesi

DEM Parti Aliağa’dan Eğitim Politikalarına Eleştiri

Aliağa 2025’te de Dış Ticaretin Lokomotifi Oldu

Girişimde Kadın Enerjisi Programı'nın İkinci Dönemi Başlıyor

Aliağa Esnaf Odası’nda Başkan Değişti: 3 Oy Farkla Yeni Dönem

İzmir’de Kar ve Buzlanmaya Karşı 7/24 Mücadele

Aliağa'da 'Aranan Personel Yetişiyor' Projesi Başladı

DTO Aliağa Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

TÜPRAŞ İşçileri Adil Ücret İçin Direniyor!

ALİAĞA CHP'DEN İMAMOĞLU'NA DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

ALİAĞA'DA ÖN SEÇİM SANDIKLARI MAHALLELERE YAYILDI

Aliağa'da Yangın Mağdurları Çözüm Bekliyor

CHP'DEN DEMOKRASİ ŞÖLENİ ÇAĞRISI

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan İmamoğlu’na Destek İçin Basın Açıklaması

ALTO’DAN 2025’İN İLK EXCEL EĞİTİMİ

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDA SURİYE'DEKİ ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ

Aliağa Ticaret Odası’ndan 30 Yıl ve Üzeri Üyelere Onur Ödülü Töreni

Uğur Mumcu, Aliağa'da Anıldı

ALTO Üyelerine Aygün OSGB’de İndirim

Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu

ALTO Üyelerine Doğa Kolejinde İndirim

Kamu Emekçileri İş Bıraktı: Geçinemiyoruz

Başkan Sema Bodur Gazeteciler Günü'nde Basın Mensuplarıyla Buluştu

ALİAĞA’DA AÇILAN ŞİRKET SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE

ALİAĞA LİMANLARI, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜCÜNÜ YANSITIYOR

İzmir Çiğli'den şiddete 'dur' dediler

İzmir Bornova’da yol çalışmaları tam gaz

Başkan Tugay: Kamu alanının özel mülkiyete verilmesine izin vermeyeceğiz

Kolombiya ile İzmir arasında kardeşlik ilişkileri gelişecek

Yükleniyor

Konak Belediye Meclisi Yoğun Gündemle Toplandı

“9 Eylül’ü tarihi bir coşkuyla, İzmir’e yakışan görkemle kutlayalım”

Gençler Semicenk ile coştu

BAKAN URALOĞLU MANİSA’YA GELİYOR

BURSA SİYAH İNCİRİ AB'DEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

Okan Bayülgen ile Robot Sophia İzmirliler ile bir araya geldi

“İzmir’in daha mutlu bir kent olması için üzerimize düşeni yapacağız”

Bucalı çocuklardan yaz kurslarına büyük ilgi

Konak’ta Sosyal Hayata Engel Yok

ENGELSİZ ULAŞIM PROJELERİNE 100 MİLYON LİRA DESTEK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13