• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

Bakan Işıkhan, Haber Global Canlı Yayınında Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

Bakan Işıkhan, Haber Global Canlı Yayınında Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

BELEDIYE365 27.04.2024 20:07:13 0
Bakan Işıkhan, Haber Global Canlı Yayınında Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Haber Global canlı yayınında çalışma hayatına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Işıkhan, 13. Çalışma Meclisi'nde ele alınacak konulardan söz ederek, uzun vadede ortaya çıkabilecek ihtiyaçları, sorunları belirleyerek yeni hedefler ve politikalar oluşturacaklarını söyledi.

CHP'den Çalışma Meclisi'nin sendikalar katılmasın diye 1 Mayıs'ta düzenlenmek istendiği yönünde açıklamalar yapıldığını belirten Işıkhan, "Çalışma Meclisi'ni 29-30 Nisan'da gerçekleştireceğiz, 1 Mayıs'ta değil. Bu iddia baştan yalan. CHP her zamanki gibi önce bir yalan uyduruyor sonra da bu yalanı senaryo haline getiriyor, olmayan bir şey üzerinden toplumda ne yazık ki algı oluşturuyor" ifadesini kullandı.

“Sendikaların Görüşü Alınmadan Hiçbir Karara İmza Atmıyoruz”

Sosyal diyalog mekanizmalarına daha önce olmadığı kadar önem verdiklerine vurgu yapan Bakan Işıkhan, sendikalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli bir araya geldiklerini, sendikaların görüşünü almadan hiçbir karara imza atmadıklarını, sendikaların Çalışma Meclisi'nde de değerlendirmelerini özgürce yapacaklarını aktardı.

Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Çalışma Meclisi üyelerini 30 Nisan'da kabul edeceği bilgisini paylaştı.

İşçinin olmadığı bir Çalışma Meclisi'nin eksik kalacağını söyleyen Bakan Işıkhan, bu doğrultuda işçilerin, çalışanların görüşlerini de ele alacak ve değerlendirecek platformlar geliştirdiklerini ifade etti.

“1 Mayıs’da Tüm Paydaşlarımızla İşçi Haklarının Korunması İçin Birlikte Çalışmaya Deva Edeceğiz”

1 Mayıs'ın işçilerin haklarına ve emeğin değerine dikkati çeken önemli bir gün olduğunu kaydeden Işıkhan, "Bizler de 1 Mayıs gibi önemli bir günde tüm paydaşlarımızla daha fazla dayanışma içinde olmaya ve işçi haklarının korunması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'de daha adil, daha güvenli ve sürdürülebilir bir çalışma dünyası kurmak için hep birlikte gayret etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de emekçilerle ilgili oluşturulan olumsuz algının 2009'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesiyle ters yüz olduğunu belirten Işıkhan, "2010'da 32 yıl aradan sonra Taksim'i kutlamalara açan yine Sayın Cumhurbaşkanı'mız oldu. 1 Mayıs'ı resmi tatil yapmayı akıllarına getirmeyenler bize emek ve emekçi dostu pozları da vermesinler" dedi.

Bazı kişi ve grupların belli dönemlerde Taksim tartışmaları çıkararak kaos ortamı oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Işıkhan, "Taksim'de 1977'de yaşanan acıları unutmuyoruz. Bu vesileyle Taksim'de hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Her seferinde emek ve dayanışma gününde Taksim'i de tartışmaların ve gerginliğin parçası haline getirmeyi, orada kaybettiğimiz canların aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkenin her köşesinde, her meydanında 1 Mayıs'ın özgürce kutlandığına dikkati çeken Bakan Işıkhan, "İçişleri Bakanımız da açıkladı, Taksim için bir yasak yok, 7 yıldan beri süregelen bir uygulama var. İsteyenlere Taksim Meydanı'na çelenk koyma ve saygı duruşu için de izin verilmektedir. Ayrıca Türkiye'nin farklı illerinde olduğu gibi İstanbul'un çeşitli yerlerinde de kutlamalara izin verilmektedir" şeklinde konuştu.

Işıkhan, 1 Mayıs'ı Türkiye'nin büyümesini gerçekleştiren, kalkınmasına destek veren, vatan ve millet sevgisini yüreğinde taşıyan işçilerle birlikte en güzel şekilde günün amacına ve anlamına uygun şekilde kutlayacaklarını söyledi.

“2013'te 1 Milyon Olan Sendikalı İşçi Sayısı 2 Milyon 495 Bine Ulaşmış Durumdadır”

AK Parti hükümetleri döneminde sendikal hak ve özgürlükler konusunda evrensel değerleri esas alan önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlatan Işıkhan, şu bilgileri aktardı:

"2013'te 1 milyon olan sendikalı işçi sayısı 2 milyon 495 bine ulaşmış durumda. İşçilerde sendikalaşma oranını yüzde 9'lardan yüzde 15'lere kadar çıkardık ancak bunu yeterli görmüyoruz. Sendikalı memur sayısı ise son 21 yılda 650 binden 2 milyon 130 bine yükselmiştir. Kamuda sendikalaşma oranını yüzde 47'lerden Avrupa'da olmayan oranlara çıkardık, yüzde 75'lere çıkardık. CHP, sendikalaşma çalışmalarına engel oluyor. En son CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurusu üzerine sendika üyesi kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi, bu sendikalı kamu personelinin maaşlarında aylık 345 lira azalmaya neden oldu. CHP'nin bu yaptığı emek, emekçi düşmanlığıdır."

Asgari Ücret

Asgari ücrete ilişkin sorulan soru üzerine ise Bakan Işıkhan, çalışanların emeğini siyaset malzemesi yaparak asgari ücret kararlarını sürekli seçim gündemiyle bir tutmak isteyen art niyetli bazı grupların olduğunu belirterek, “Son açıklamalarımızı siyasetle ilişkilendirenler çok iyi biliyor ki bu yeni bir söylem değil, asgari ücret sürecinde zaten ifade edilmiş bir durumdu" cevabını verdi.

Hükümetin, asgari ücreti belirlemediğini, işçi ve işveren arasındaki müzakereyi sağladığını, hakem görevi yaptığını söyleyen Işıkhan, şöyle devam etti:

"2024 yılı asgari ücret belirlenirken yeni asgari ücret seviyesi temmuzda bir artış yapılmayacak şekilde belirlenmişti. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 65 olarak ortaya çıkmışken Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği asgari ücret düzeyi yıllık yüzde 100 artışı ifade eden seviyeye geldi. Yani bir sene önce 8 bin 500 lira olan asgari ücret iki katına çıkarılarak 17 bin lira olarak belirlendi. Dolayısıyla temmuzda artış yapılmayacağını dikkate alarak bu seviye belirlenmiş durumdaydı."

“Biz Kalıcı Refah Artışının Derdindeyiz”

Çalışanların refahını kalıcı olarak artırmanın gayretinde olduklarını vurgulayan Işıkhan, bunun yolunun enflasyonu düşürüp daha istikrarlı ve güvenli bir ekonomi tesisi olduğunu aktardı.

Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomi bir denge işidir ve bir noktada dengeyi bozduğumuzda birçok farklı noktada başka dengeler de bozulur. Vatandaş olarak hepimiz şunu tecrübe ettik. Ne zaman dengenin dışında artış yapılsa marketlerde, mağazalarda ürün etiketleri hemen değişiyor. Bu da enflasyonu daha da artırıyor, ücretlere yapılan artışın da bir anlamı kalmıyor ne yazık ki. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz derken tam da bunu kastediyorum. Şu an Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın öncülüğünde ekonomik ve mali disiplin politikası etkili şekilde uygulanıyor. Bu politikanın olumlu etkilerini de çok hızlı şekilde almaya başladık, enflasyon hızlı şekilde düşüş eğilimine girdi ve şu anda ekonomik büyümeden, istihdamdan feragat etmeden bunu başarabiliyoruz. Ekonomimiz ve maliyemiz istikrara ve dengeye oturdukça, enflasyonda düşüş sağlandıkça biz de bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza, emeklilerimize yönelik desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz."

Ekonomide, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, Kahramanmaraş merkezli depremler gibi sıkıntıların yaşandığı bir sürece rağmen Türkiye'nin Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında yıllık bazda en yüksek büyüme oranlarına sahip ülkelerden olduğunu kaydeden Işıkhan, 13 bin 110 dolarla kişi başı milli gelirde tarihin en yüksek seviyesinin yakalandığını ifade etti.

“Ülkemiz Son Yıllarda İstihdam Rakamlarında Tarihin En Yüksek Seviyelerine Ulaşmış Durumdadır”

Son dönemdeki istihdam rakamlarını paylaşan Işıkhan, "Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında da tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Bir önceki yıla göre yani son bir yılda iş gücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi artmıştır. İş gücüne katılım oranımız, istihdam oranımız tarihin en yüksek seviyelerini yakalamış durumda" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğündeki İş-Pozitif Kadın İstihdamı projesiyle de 2 ayda 100 bin kadının işe yerleştirildiğini belirten Bakan Işıkhan, hedefin 1 milyon olduğunu açıkladı.

 


Ankara,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
belediye365.com

AZERBAYCAN VE TÜRKMENİSTAN'DAN GELEN ÖĞRETMENLER MEB'İ ZİYARET ETTİ

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU YAYIMLANDI

Konaklı Kadınlara Önce Eğitim Sonra Kanser Taraması

Değerli hemşerilerimizin dikkatine;

Geleceğin fuarı WENERGY EXPO kapılarını açtı

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ UZLAŞTIRMA ULUSLARARASI SEMPOZYUMUNA KATILDI

12 MAYIS ULUSLARARASI DÜNYA BİTKİ SAĞLIĞI GÜNÜ

Bingöl’de jeotermal enerji potansiyeli görüşüldü

DENİZCİLİKTE İHRACAT ARTTI İTHALAT AZALDI

Başkan Önal, kitap bağışı çağrısı yaptı!

Yaza tertemiz bir Buca yükleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çeşme'nin içme suyu sorununa neşter vuruyor

İzmir ve Bremen arasındaki ilişkiler güçlenecek

BAKAN TEKİN, EĞİTİMCİLERE YÖNELİK ŞİDDETE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Türkiye-Cezayir KEK 12. Dönem Toplantısı Kapanış Oturumu'nda Konuştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş yabancı kadın bakanlara "Anneler Günü" dolayısıyla mektup yazdı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Türkiye'nin ilk Anne Müzesi'ni ziyaret etti

Mahzen-41 Operasyonlarında "Ayazlar" Suç Örgütü Çökertildi

BOZDOĞAN-36 Operasyonunda 10 İlde 72 Terör Şüphelisi Yakalandı

BAKAN YUMAKLI, 2024 YILI ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE HAZIRLIK TOPLANTISI'NDA KONUŞTU

Engelsiz İzmir için buluşuyoruz

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Başkan Tugay ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi

SİLAHLI SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN OKUL MÜDÜRÜ OKTUGAN, BAKAN YARDIMCISI YILMAZ'IN KATILIMIYLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Bayraklı’da karavan işgaline zabıta engeli

Konak’ta Yol ve Kaldırım Çalışmaları Hız Kesmeden Sürüyor

Yangınla mücadele bu sempozyumda ele alınacak

BAKAN TEKİN, AZERBAYCAN EĞİTİM BAKANI AMRULLAYEV İLE GÖRÜŞTÜ

BULGARİSTAN'DAKİ EĞİTİMCİLER İÇİN EĞİTİM VE KÜLTÜR PROGRAMI DÜZENLENDİ

BAKAN TEKİN, TOBB EĞİTİM MECLİSİ'NDE ÖZEL OKUL TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Yükleniyor

AZERBAYCAN VE TÜRKMENİSTAN'DAN GELEN ÖĞRETMENLER MEB'İ ZİYARET ETTİ

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU YAYIMLANDI

Konaklı Kadınlara Önce Eğitim Sonra Kanser Taraması

Değerli hemşerilerimizin dikkatine;

Geleceğin fuarı WENERGY EXPO kapılarını açtı

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ UZLAŞTIRMA ULUSLARARASI SEMPOZYUMUNA KATILDI

12 MAYIS ULUSLARARASI DÜNYA BİTKİ SAĞLIĞI GÜNÜ

DENİZCİLİKTE İHRACAT ARTTI İTHALAT AZALDI

Başkan Önal, kitap bağışı çağrısı yaptı!

Yaza tertemiz bir Buca yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16